Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

Trekking/planinarenje

Ljepote skrivenih staza planine Promine, izvori vode te pogled na zeleno Petrovo polje, vinograde i stare pastirske kolibe neumorno pričaju priču o ovdašnjem kraju i ljudima. Planina obiluje šumom, izvorima pitke vode i rudnim bogatstvom, pa je oduvijek bila od velike važnosti za život ovoga kraja. Zato je sve više posjetitelja, ljubitelja prirode i avanturista koji ju dolaze upoznati. Premrežena je planinarskim stazama i putovima na kojima se moguće diviti geomorfološkim fenomenima poput špilje Liluše, fosilnim nalazištima, prekrasnim pogledima s vidikovaca, a osobito izlascima i zalascima sunca. Pogled s vrha Čavnovke (1148 m) najbolja je nagrada svima koji se potrude dosegnuti ga, ali i na manjim visinama može se uživati u pogledu na Kornatsko otočje i kanjone rijeka Krke i Čikole.

Planinarsko društvo Promina uredilo je planinarsku kuću na 855 metara nadmorske visine u kojoj je uz najavu moguće i odsjesti. Planinarenje, planinsko trčanje, treking, pješačenje – sve te aktivnosti moguće su na ovoj lako pristupačnoj planini, pogodnoj čak i za opuštajuće obiteljske šetnje.

Cestovni pristup nalazi se na izlazu iz Drniša cestom prema Oklaju: nakon otprilike 700 m, nadesno počinje uska asfaltna traka do sela Lišnjak. Dalje do planinarske kuće Planinarskog društva Promina te do samog vrha planine vodi vrlo prohodan makadamski put.

Planinari mogu do planinarske kuće izabrati između nekoliko markiranih staza. Prva vodi iz Drniša preko Lišnjaka i izvora Mali točak; druga staza vodi iz Drniša preko crkve Sv. Ivana u Badnju, a treća polazi od Siverića. Vrijeme potrebno za prolazak ovim rutama jest oko 2 sata.