Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

U sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti održana biciklijada Đir po Drnišu!

U četvrtak popodne u Drnišu je održana biciklijada pod nazivom Đir po Drnišu. Biciklijada se održavala u sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, kojeg i ove godine Grad Drniš obilježava. Ove godine Europski tjedan mobilnosti se obilježava u 3002 grada i općine u 50 različitih država Europe i svijeta.

Grad Drniš je jedan od 9 jedinica lokalne samouprave iz Republike Hrvatske koji se uključio u aktivnosti obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti.

EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI održava se svake godine od 16. do 22. rujna. Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnje automobilom. Na sudjelovanje u EUROPSKOM TJEDNU MOBILNOSTI pozvani su svi gradovi iz i izvan Europe.

Svake godine EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI fokusira se na određenu temu povezanu s održivom mobilnošću. Ove godine glavni poziv na djelovanje je: Krećite se s nama! Njime se u žarište stavlja ovogodišnja tema "Sigurno hodanje i biciklizam" i jasno naglašava vrlo često podcijenjen način kretanja: hodanje.

Hodanje i biciklizam zajedno čine aktivne načine kretanja. Kampanja potiče ljude na odabir aktivnih načina kretanja ili kombiniranje hodanja i biciklizma s javnim prijevozom. Osim prilagodljivosti, hodanje i biciklizam imaju i mnogih drugih prednosti, poput društvene i ekonomske pristupačnosti, pouzdanosti, ne proizvode emisije i imaju pozitivan učinak na naše zdravlje.

Kampanja se u Drnišu nastavlja i dalje. U subotu je planirana promocija Sustava javnih bicikli u Gradu Drnišu, kojeg je Grad Drniš nabavio i implementirao tijekom 2018. godine dijelom iz projekta prekogranične suradnje "Adriatic Canyoning", a dijelom iz sredstava Ministarstva turizma. Ovakvi sustavi javno dostupnih bicikla postaje sve popularniji način kretanja, kako među građanima tako i među turistima.

Prednosti uvođenja ovakvog sustava kretanja su višestruki. Opremljenost odredišta sustavom javnih bicikala pridonosi kreiranju moderne slike odredišta te promiče kulturu "bicikliranja" i održivost. Još jedna prednost sustava javnih bicikala je nepostojanje ograničenja u korištenju s obzirom na dob vozača, spol ili ekonomski status. Turistička odredišta uvođenjem sustava javnih bicikala smanjuju opterećenost javnog prometa te korisnicima pružaju zelenu alternativu u kretanju po odredištu.

U subotu ujutro od 8,00 do 12,00 sati na Poljani će se održati promotivna kampanja javnih bicikli u organizaciji Grada Drniša i tvrtke Nextbike, koja je angažirana na održavanju sustava. Za vrijeme promotivne kampanje, hostese će dijeliti na poklon tjedne članarina (u visini od 100,00 kn), te će svi zainteresirani moći besplatno iznajmiti biciklu za vožnju.