Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

Priopćenje za medije Ministarstva turizma: Drniš i Lošinj među finalistima za najbolje od Top 100 održivih destinacija svijeta

Na najvećem svjetskom turističkom sajmu – ITB Berlin, 6. ožujka 2019. godine održana je dodjela nagrada za najbolje od Top 100 održivih destinacija svijeta, a među finalistima su se našle dvije hrvatske destinacije Drniš i Lošinj.

"Top 100 održivih destinacija svijeta" zajednička je inicijativa organizacija Green Destinations, TravelMole, Travellife, Destination Stewardship Center, Asian Ecotourism Network (AEN) te Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC), a za ulazak u Top 100 održivih destinacija svijeta bilo je potrebno zadovoljiti 15 glavnih kriterija koji destinaciju čine odgovornom i zelenom, i to po temama: priroda, životinje i pejzaž, klima i okoliš, kultura i tradicija, ljudi i gostoljubivost, društvena dobrobit te održivi destinacijski menadžment, koji i čine bit zelenog destinacijskog standarda. Ocjenjivačku komisiju sačinjavao je Ekspertni tim Top 100 održivih destinacija te Top 100 održivih destinacija selekcijski panel u sastavu 12 međunarodnih top stručnjaka u turizmu i održivosti.

Ministar turizma Gari Cappelli u društvu državnog tajnika Tončija Glavine čestitao je Lošinjanima i Drnišanima koji mogu biti primjer drugim destinacijama. "Ističemo važnost odgovornog, održivog i kvalitetnog turizma, a on počiva upravo od lokalne razine koju želimo poticati da u svoje strateške dokumente i praksu implementiraju načela održivosti kako bismo resursnu osnovu važnu za razvoj turizma i gospodarstva očuvali i za buduće generacije. Održivi razvoj nije samo zeleno poslovanje, već i odgovorno upravljanje svim procesima u destinaciji koje će kroz smanjenje sezonalnosti i bolju zaposlenost u konačnici doprinijeti očuvanju baštine te donijeti veću društveno-gospodarsku korist svojim građanima i lokalnim zajednicama.", - izjavio je ministar Cappelli.

DOKUMENTI ZA PREUZIMANJE
1. PRIOPĆENJE ZA MEDIJE PDF 153 KB