Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

Prijavljena dva projekta iz koncepta "smart city"

Sinoć su na pošti u Bajakovu predana dva nova projekta Grada Drniša koja koriste koncept „pametnog grada“.

Naime, javni poziv za sufinanciranje projekata primjene koncepta „pametnih gradova“, kojeg je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost otvoren je od 2. kolovoza 2019. godine.

Projekti su vrijedni više od pola milijuna kuna, a Fond sufinancira iznos od 80% vrijednosti projekta za područja posebne državne skrbi.

Radi se o projektima implementacije pilot projekta sustava upravljanja javnom gradskom rasvjetom i implementaciji pilot projekta sustava mjerenja kvalitete zraka na području Grada Drniša.

Projekti „pametnog grada“ obuhvaćaju realizaciju pilot projekata IoT gradske mreže Grada Drniša za potrebe uvođenja inovativnih rješenja i umreženog digitalnog sustava za upravljanje infrastrukturom grada.

U prvoj fazi realizirat će se postavljanje gradske IoT mreže (LoRaWAN) i njeno pilotiranje u upravljanju gradskom rasvjetom koja će se pilotirati na 81 rasvjetnih tijela ugrađenih na prometnici D-33. Cilj uvođenja LED pametne rasvjete je smanjenje troškova upravljanja i održavanja gradske rasvjete, osigurati bolju energetsku učinkovitost, smanjiti svjetlosno onečišćenje i povećati sigurnost građana.

Projekt „praćenja kvalitete zraka“ obuhvaća realizaciju pilot projekta IoT gradske mreže za potrebe praćenja kvalitete zraka, temperature, UV zračenja u okolišu, te redovnog izvještavanja građana o stanju u okolišu.

Težnja gradske uprave Grada Drniša jest da kroz koncept „pametnog grada“ osigura građanima i posjetiteljima viši životni standard i kvalitetniju uslugu, a poduzetnicima da ponudi atraktivne lokacije i prilike za razvoj.

Svoj put prema „pametnom gradu“, Grad Drniš je započeo kroz mobilnu aplikaciju Visit Drniš, implementacijom sustava javnih bicikli, zatim uspostavom Wi-Fi mreže u glavnim gradskim točkama (koja je u realizaciji), nabavom električnih bicikli za komunalne službe Grada, uvođenjem LED pametne rasvjete na rekonstruiranoj prometnici D-33, a nastavlja sa ovim novim projektima.