Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

Završena provedba projekta Natura Drniš

Danas i službeno završava provedba projekta „Natura Drniš - Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000“. Projekt je proveo Grad Drniš, a partner na projektu bila je Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije.

Završna konferencija je održana 27. travnja 2021. godine.

Cilj projekta je razvoj nove posjetiteljske infrastrukture (hostel, biciklističko-pješačka staza, javne bicikle), te razvoj edukativno-interpretativnih sadržaja za podizanje stupnja educiranosti posjetitelja i lokalnog stanovništva o drniškoj prirodnoj baštini.

Tijekom projekta koji je započeo 1. veljače 2017. godine uređena je pješačko - biciklistička staza na Promini u duljini od šest kilometara, od sela Lišnjak do planinarskog doma, s dva odmorišta opremljena klupama i stolovima. Sustav javnih bicikala Grada Drniša je proširen s dva nova solarna terminala – pored hostela u Bogatiću i planinarskog doma na Promini. U sustav je dodano i 12 novih bicikla, 4 brdska i 8 električnih. U objektu stare škole u Bogatiću Miljevačkom uređen je hostel s tri spavaonice, ukupnog kapaciteta 20 ležajeva s popratnim sadržajima, čajnom kuhinjom, blagovaonicom i sanitarnim čvorovima.

Kako bi podigli stupanj educiranosti posjetitelja i lokalnog stanovništva o drniškoj prirodnoj baštini tijekom projekta održane su brojne volonterske radionice gradnje suhozida, guvna, uređenja lokvi i okoliša te postavljanja kamenih klupa. Edukacije lokalnog stanovništva o ekološkoj poljoprivredi i očuvanju krajobraza kao i edukacije o konceptu aktivnog odmora u Drnišu.

Na radionicama s djecom vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta izrađena je interaktivna knjiga koja u sebi inkorporira zvučne i slikovne efekte na temu drniške prirodne baštine. Riječ je o jedinstvenom sadržaju takve vrste u Hrvatskoj. Osim u edukacijske svrhe, interaktivna knjiga je i interesantan promotivni materijal drniške prirodne baštine.

"Do sada je na području grada Drniša realizirano dvadesetak europskih projekata namijenjenih uređenju turističke infrastrukture. Ovaj kraj prekrasne prirode i jedinstvene gastronomske ponude želimo otvoriti u turističkom smislu i promovirati njegove ljepote. Različitim ulaganjima razvijamo ponude za provođenje aktivnog odmora koji gosti mogu kombinirati s gastronomijom, razgledom baštine i uživanju u ljepotama krajobraza. Svim projektima pokušavamo otvoriti mogućnosti za veći turistički iskorak i stvaranje novih radnih mjesta koja znače ostanak ljudi u ovom kraju." rekao je gradonačelnik Grada Drniša g. Josip Begonja, mr.sc..

Partner na projektu Javna ustanova Priroda Šibensko – kninske županije je provela jednogodišnji monitoring ptica na drniškom području pod Naturom 2000. Aktivnosti monitoringa su se odnosile na prebrojavanje i mjerenje brojnosti i rasprostranjenosti vrste ili staništa ptica.

"Natura Drniš - Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000" odobren je iz poziva Promicanje održivog razvoja prirodne baštine. Financiran je iz Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija. Ukupna vrijednost projekta je 5.674.022,42 kn, a Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava Gradu Drnišu je odobreno 4.765.774,50 kuna bespovratnih sredstava.

DOKUMENTI ZA PREUZIMANJE
1. OBJAVA ZA MEDIJE PDF 161 KB