Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  tajnistvo@drnis.hr

Planovi gospodarenja otpadom gradova i općina preduvjet su za korištenje EU sredstava

Zbog uspostave učinkovitijeg gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je osiguralo EU sufinanciranje projekata gospodarenja otpadom kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ na način da su u tijeku javni pozivi za EU sufinanciranje izgradnje reciklažnih dvorišta i sanaciju odlagališta otpadom.

U narednom razdoblju biti će raspisani i javni pozivi za sufinanciranje izobrazno-informativnih aktivnosti koje su jedinice lokalne samouprave obavezne provoditi sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom kao i javni poziv za nabavu spremnika i ostale komunalne opreme.

Preduvjet za EU sufinanciranje nabave komunalne opreme bit će važeći plan gospodarenja otpadom jedinice lokalne samouprave te je, ukoliko žele koristiti raspoloživa EU sredstva, nužno da što žurnije, sukladno zakonskim obavezama, donesu planove gospodarenja otpadom.

Prema službenim podacima Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, zaključno sa 30.10.2017., evidentirano je ukupno 115 jedinica lokalne samouprave koje su usvojile plan gospodarenja otpadom sukladno odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom koji je snazi od srpnja 2013.

S obzirom na broj od  556 gradova i općina vidljivo je da većina jedinica lokalne samouprave nema plan gospodarenja otpadom usklađen s odredbama Zakona. Kako bi osigurali osnovni preduvjeti za EU sufinanciranje ovim putem podsjećamo da su jedinice lokalne samouprave dužne donijeti lokalne planove gospodarenja otpadom kao i uspostaviti učinkoviti sustav gospodarenja otpadom na svojim područjima.

Cijelo priopćenje za javnost Ministarstva zaštite okoliša i energetike pročitajte OVDJE.

© Grad Drniš. Sva prava zadržana. Izjava o kolačićima. Digitalna pristupačnost. Izrada, hosting i održavanje Desk.hr.
- Arhiva

Na vrh