Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

U sklopu projekta "ADRIATIC CANYONING" izrađen dokument "Zajednički model za bolje upravljanje i održivo korištenje prirodnih resursa u jadranskom zaleđu"

Projekt "ADRIATIC CANYONING – Adriatic Canyons Adventure Tours" financiran je iz INTERREG IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. - 2020., u sklopu njegove treće prioritetne osi "Unaprjeđenje razvoja turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine". Ukupna vrijednost mu je 1.879.251,32 EUR, od čega je sufinanciranje iz EU sredstava 1.597.363,59 EUR odnosno 85%. Projekt koji se provodi na teritoriju tri države s provedbom je počeo 1. srpnja 2017. godine, a trajati će 30 mjeseci, odnosno do 31. prosinca 2019. godine.

Nositelj projekta je Grad Široki Brijeg, a partneri su Općina Grude (BiH), Grad Drniš, Grad Obrovac, Razvojna agencija Zadarske županije ZADRA NOVA (Hrvatska) i Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog (Crna Gora).

Cilj projekta je jačanje socijalnog, gospodarskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja između Hrvatske, BiH i Crne Gore kroz jačanje i diversifikaciju turističke ponude u jadranskom zaleđu. Tome će se pridonijeti i kroz izradu Zajedničkog modela za bolje upravljanje i održivo korištenje prirodnih resursa koji će omogućiti bolje upravljanje i održivo korištenje prirodne i kulturne baštine. Njime se želi potaknuti razvoj aktivnog turizma na sljedećim lokacijama: Zrmanja i Čikola u Hrvatskoj, Peć Mlini i Borak u BiH te Orjen i Vrbanj u Crnoj Gori. Uređenjem male turističke infrastrukture, navedene destinacije jadranskog zaleđa postat će prepoznatljive kao outdoor odredišta, koja će, osim što će nadopuniti ponudu turistima koji posjećuju jadransku obalu, i sama se pozicionirati na turističkom tržištu kao prepoznatljive lokacije aktivnog turizma s novim atraktivnim turističkim sadržajima, usmjerenim ciljanim turističkim skupinama željnim aktivnog i adrenalinskog odmora.

Kroz projekt je izrađen dokument "Zajednički model za bolje upravljanje i održivo korištenje prirodnih resursa u jadranskom zaleđu". Svrha ovog dokumenta je da se pridonese održivom upravljanju prirodnom baštinom projektnih područja (ukupno pet). U izradi modela upravljanja sudjelovali su članovi projektnog tima iz svih partnerskih institucija, te stručnjaci angažirani iz sve tri države.

Ovaj dokument će poslužiti kao alat i smjernica za upravljanje ovim lokacijama i u budućim zajedničkim projektima, a može se primijeniti i na ostala područja u kojima je moguć razvoj aktivnog turizma.

DOKUMENTI ZA PREUZIMANJE
1. Zajednički model za bolje upravljanje i održivo korištenje prirodnih resursa u jadranskom zaleđu PDF 5,77 MB
2. PRIOPĆENJE PDF 180 KB