Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

Trg kralja Tomislava 1
22320 Drniš

022 888 830

Telefon

022 888 831

Fax

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

E-mail

U Drnišu održana prva radionica u okviru projekta Kreativni gradovi Hrvatske

Grad Drniš je 6. travnja 2018. godine potpisao Povelju o pristupanju mreži Kreativnih gradova Hrvatske. Radi se o projektu Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija koji je usmjeren na razvoj, suradnju i valorizaciju aktualnih praksi te razmjenu iskustava u poticanju ekonomskih doprinosa kreativnih i kulturnih djelatnosti u širem smislu kulture i umjetnosti kao ključnog konkurentnog proizvoda Europske unije.

Osim razvoja potencijala kulture i umjetnosti na lokalnim razinama i sektora kreativnih te kulturnih industrija, kroz mrežu će se raditi na razvoju identiteta gradova te educiranju o važnosti brendinga za razvoj destinacije. Također, poticat će se razvoj inovativnih turističkih atrakcija baziranih na lokalnim vrijednostima, povijesnoj i sakralnoj baštini, promociji domaćih autora i umjetnika, poduzetničkih inicijativa te inovativnih turističkih projekata. U skladu s navedenim, Grad Drniš  je s Hrvatskim klasterom konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija  u utorak 18. rujna  organizirao prvu radionicu.

Cilj radionice bio je mapiranje sadržaja kreativnih kulturnih industrija i baštine, razvoj projektnih ideja, izrada kataloga projektnih ideja, identifikacija esencije identiteta, inkubiranje poduzetničkih i projekata kulturno kreativnih industrija. Radionici su sudjelovali predstavnici udruga, gradskih ustanova i poduzeća te predstavnici Grada Drniša.

Voditelji radionice bili su predsjednica Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija Ivana Nikolić Popović i konzultant Goran Kauzlarić.

Zaključci sa radionice su da Grad Drniš ima brojne potencijale u kulturi, povijesti, gospodarstvu i turizmu, koji se kroz projektne ideje trebaju valorizirati.

Prednosti razvoja kreativnih kulturnih industrija su brojne, a neke od važnijih su:

  • Lakše se napreduje kroz razmjenu iskustava,
  • Kulturni i kreativni gradovi razvijaju više radnih mjesta i više kompetentnih ljudskih resursa,
  • Gradovi s razvijenim kulturnim i kreativnim industrijama su značajno uspješniji,
  • Kultura i kreativnost su ključne za razvoj gradova s niskim prihodima,
  • Cjelovitiji i lakši pristup financiranju,
  • Jačanje lokalne suradnje s globalnim učinkom.

Drniš - grad inspiracije

Drniš je prebogat kulturnim i povijesnim sadržajima. U gradu djeluje sedam umjetničkih udruga koje organiziraju brojne manifestacije, stanovnici su snažno vezani uz svoj grad, prirodu, gastronomiju, tradiciju, sva djeca su uključena u razne organizirane kulturne i sportske slobodne aktivnosti. Na prvoj drniškoj radionici u projektu Kreativni gradovi Hrvatske izneseno je toliko ideja, programa i aktivnosti da je voditeljica radionice Ivana Nikolić Popović u jednom trenu predložila slogan iz naslova: 'Drniš - grad inspiracije'. Međutim, gospodarstvo stagnira, plaće su niske, mladi odlaze... Kažu domaćini: 'Imamo sve, samo nas je malo. Nedostaju nam ljudi i nova radna mjesta', pa i u ovom projektu aktivno traže uporišta novih kreativnih razvojnih strategija i snažnog brendiranja Drniša kao modernog i propulzivnog središta.

Slijedeća radionica u Drnišu je planirana za mjesec studeni.

Slajd
Slajd
Slajd
Slajd
Slajd
Slajd
Slajd
Slajd
Slajd
Slajd
Slajd
Slajd
Slajd
Slajd
Slajd
Slajd
Slajd
Slajd


Mjerna postaja: Gradska čistoća Drniš

Mjerna postaja: Gradski kolodvor Drniš

Drniš 360