Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

NAJAVA: Radionica na temu Ekološka poljoprivreda

LAG "More 249" organizira radionicu na temu Ekološka poljoprivreda koja će se održati u četvrtak, 15. veljače 2024. s početkom u 16.30 sati u Šibeniku, Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić".

Radionica se sastoji od dva dijela/predavanja. U prvom dijelu, naziva "Postupak certificiranja ekološke proizvodnje", poljoprivrednici će moći naučiti osnovne informacije o načinu funkcioniranja kontrolnog sustava ekološke poljoprivrede te postupku uključivanja poljoprivrednika u sustav ekološke poljoprivrede (subjekti u kontrolnom sustavu, što je certifikacija, standardni opis procedure, opis provedbe stručne kontrole te vrste stručnih kontrola, primjena Kataloga mjera, izdavanje certifikata.)

Drugi dio radionice odnosi se na potpore za ekološke proizvođače.

Predavači na radionici su Bojan Ivanetić iz LEVANTADA d.o.o. te Alen Hrustić iz tvrtke ALGO EKO d.o.o. (akreditirana za područje ekološke poljoprivrede od svibnja 2023. godine).

Ekološki uzgoj je način poljoprivredne proizvodnje kojemu je cilj proizvodnja hrane primjenom prirodnih tvari i postupaka. To znači da ekološka poljoprivreda u pravilu ima ograničen utjecaj na okoliš jer potiče:

  • odgovorno korištenje energije i prirodnih resursa
  • održavanje bioraznolikosti
  • očuvanje ekološke ravnoteže u regijama
  • povećanje plodnosti tla
  • održavanje kvalitete vode.

Ekološka poljoprivreda u EU-u bilježi snažan rast koji je izravno povezan s povećanim zanimanjem potrošača za ekološke proizvode. Da bi poljoprivrednici imali koristi od ekološkog načina proizvodnje, potrošači moraju vjerovati da se pravila o ekološkoj proizvodnji poštuju.

Stoga je na razini Europske unije uspostavljen strogi sustav kontrole i provedbe kako bi se zajamčila ispravna primjena pravila i propisa o ekološkoj proizvodnji. Budući da je ekološka poljoprivreda dio šireg lanca opskrbe koji obuhvaća sektore prerade, distribucije i maloprodaje hrane, i oni podliježu kontroli. Potvrđivanje sukladnosti ekološkog uzgoja poljoprivredne proizvodnje kojemu je cilj proizvodnja hrane primjenom prirodnih tvari i postupaka uz održivo korištenje resursa, očuvanja bioraznolikosti, povećanja plodnosti tla i kvalitete vode.

Predviđeno trajanje radionice je najviše 90 minuta, radionica je otvorena i javno dostupna za sve zainteresirane korisnike te bez naknade za korisnike i organizatora.

Ukoliko ste zainteresirani molimo Vas da svoju prijavu izvršite OVDJE.