Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

Dobra energija u Drnišu: Saznajte sve o solarnim elektranama za kućanstva

Grad Drniš će 6. lipnja ugostiti turneju Dobra energija, kampanju kojom Zelena energetska zadruga (ZEZ) potiče solarnu energiju u vlasništvu građana. Turneja svim zainteresiranim građanima Drniša donosi prilike za besplatno informiranje o solarnoj energiji za kućanstva.

Sadržaj turneje Dobra energija u Drnišu, 6. lipnja:

Sunčani dnevni boravak - od 10 sati, Poljana
Mjesto za informiranje na kojem će građani, uz solarnu kavu, moći upoznati sve komponente male solarne elektrane, upoznati se s digitalnim tečajem Solarna pismenost te napraviti okvirni izračun investicije u vlastitu solarnu elektranu.

Predavanje “Kako do vlastite solarne elektrane?” - od 18:00 sati, Velika gradska vijećnica, Trg kralja Tomislava 1
Informativno predavanje na kojem će građani imati priliku čuti detaljne informacije o realizaciji i korištenju solarnih elektrana - od troškova, uvjeta koje je potrebno zadovoljiti, do obračuna i učinkovitog korištenja solarne energije u kućanstvu. Prijavite se za sudjelovanje na predavanju putem obrasca OVDJE.

Drniš će biti četvrti od jedanaest gradova koje će ZEZ u sklopu ovogodišnje turneje Dobra energija obići do kraja rujna s ciljem da ih podrži u većem iskoraku prema solarnoj energiji koja u Hrvatskoj ima izuzetan potencijal.

Grad Drniš na čelu sa gradonačelnikom Josipom Begonjom potiče projekte solarnih elektrana te Vas poziva na ovo događanje:

„Glavni uzrok klimatskih promjena je štetno sagorijevanje fosilnih goriva, od kojih su nafta i ugljen najveći zagađivači.

Upravo zbog toga, danas se nalazimo u vremenu tranzicije prema zelenoj obnovljivoj energiji, a da bismo se što bolje prilagodili novitetima i promjenama koje donosi tranzicija na obnovljivu energiju, neophodno je da kao društvo u cjelini razvijamo svoje znanje, ali i neophodnost prihvaćanja obnovljive energije.

Uz ekološku komponentu obnovljive „zelene“ energije nije zanemariva ni financijska ušteda i samodostatnost u proizvodnji kako kućanstava tako i gospodarstvenika.

No prvi korak na putu te energetske tranzicije je proširenje znanja svakog od nas o solarnoj energiji i novim tehnologijama u procesu proizvodnje „zelene“ električne energije.“

U svakom gradu-domaćinu turneje, ZEZ uz aktivnosti za građane održava i aktivnosti jačanja kapaciteta djelatnika gradske uprave za razvoj projekata solarne energije. U tome je poseban naglasak na solarnoj energiji u vlasništvu i/ili suvlasništvu građana, kroz planiranje mjera podrške građanima u ulaganju u solarne elektrane za obiteljske kuće i/ili razvoj projekata solarnih elektrana na javnim zgradama.

Ovo je treće izdanje turneje Dobra energija kojom je ZEZ od 2020. obišao preko 20 gradova diljem Hrvatske. Nakon Drniša, turneju će ugostiti gradovi Rijeka, Labin, Medulin, Pleternica, Umag, Dubrovnik i Zagreb.

Prijavni obrazac za informativno predavanje “Kako do vlastite solarne elektrane?”: https://forms.gle/P2jvtPre8SBLVQzF7