Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

Dan planete Zemlje

Svjetski dan planete Zemlje obilježava se svake godine 22. travnja. Dan planete Zemlje obilježen je prvi put 22. travnja 1970. godine kako bi se naglasila potreba za očuvanjem prirodnih resursa planeta.

Mnogo je pitanja o kojima ćemo razmišljati na Dan planeta Zemlje: klimatske promjene, uništavanje ekosustava, zagađenje vode i tla, ugrožene životinjske i biljne vrste, iscrpljivanje neobnovljivih resursa.

Ne samo na Dan planete Zemlje, već u svakodnevnom životu i tijekom ostatka godine možemo promijeniti način života kako bismo smanjili utjecaj na okoliš.

Među rješenjima koja su tijekom godina predložena za Dan planeta Zemlje su smanjenje otpada, recikliranje materijala, zabrana uporabe štetnih kemikalija, zaustavljanje krčenja šuma, zaštita ugroženih vrsta životinja i biljaka…

“Zemlju nismo naslijedili od svojih predaka, nego smo je posudili od svojih potomaka” - napisao je davno indijanski poglavica Seattle američkom predsjedniku Franklinu Pierceu. No, to vrlo često zaboravljamo, pa uništavamo tu svoju posudbu od naših potomaka.

Kako bi naše najmlađe odmalena educirali o pravilnom zbrinjavanju otpada, o važnosti sprečavanja nastanka otpada, odvajanja otpada u kućanstvima i ulozi recikliranja u cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom, u sklopu provedbe projekta „Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području Grada Drniša“ izrađena je i edukativna bojanka, koja se može preuzeti na stranicama Grada Drniša OVDJE.