Svečano obilježeno 55 godina Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš

Objavljeno u Novosti

Drniška srednja škola Ivana Meštrovića danas je proslavila Dan škole i 55-u godišnjicu rada. Proslava je započela okupljanjem i dobrodošlicom na drniškoj Poljani, na ulazu u školu te potom nastavljena svečanom akademijom u koncertnoj dvorani glazbene škole Krste Odaka gdje su se okupili brojni bivši i sadašnji profesori, ravnatelji škole, predstavnici Grada Drniša i susjednih općina, Šibensko kninske županije, drniških tvrtki i javnih ustanova, kolege iz susjednih srednjih škola te sadašnji učenici.

Iako podaci o organizaciji srednjoškolskog obrazovanja datiraju od ranije, danas je obilježena 55. obljetnica koja se veže uz utemeljenje ekonomske škole u Drnišu. O povijesti škole uz popratne videozapise govorio je sadašnji ravnatelj Ivan Zeljko. Istaknuo je kako je ideju o obilježavanju pokrenula prva generacija učenika ekonomske škole lani u prigodi proslave 50. obljetnice mature.

"Ideja je bila odlična ali put je bio trnovit. Ništa nismo imali, baš smo krenuli od nule ali smo dali štih gradu i okolici. Pričalo se samo o školi, o starim vremenima, kakvi smo bili kao učenici, roditelji, nastavnici...", kazao je uvodno ravnatelj Zeljko.

Od 1960. godine do danas kroz razrede ekonomske, gimnazije i škole učenika u privredi te potom "Šuvarove" škole prošlo je gotovo 11000 učenika i 400 prosvjetnih djelatnika, istaknuo je ravnatelj Zeljko i još jednom pozvao sve koji imaju bilo kakve sačuvane podatke, dokumente i fotografije da ih dostave školi, kako bi jednog dana mogli izdati i planiranu monografiju škole.

Posebnu zahvalnost svim generacijama profesora koji su svojim nesebičnom trudom obrazovali i odgajali generacije drniških učenika u minulih više od pola stoljeća, izrekao je drniški dogradonačelnik Nikola Lovrić, kazavši kako u turbulentnim vremenima nije bilo lako ostati i sačuvati školu no škola je uspjela raditi u vrijeme rata u prognaništvu u Splitu, uz nadu da će ona i dalje egzistirati uz potporu svih.

Ispred osnivača Šibensko-kninske županije, okupljene je pozdravila pročelnica županijskog odjela za prosvjetu Dijana Ercegović, a prigodno su ih pozdravili i drniški župnik fra Petar Klarić te u ime školskog sindikata Ljiljana Bjegović.

U sklopu svečanog programa prikazan je i tridesetominutni dokumentarni film o povijesti škole sa intervjuima bivših i sadašnjih djelatnika, kojeg je pripremio prof. Alen Tomić zajedno sa učenicima.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Tamburaški orkestar Krste Odak, gitarist Luka Pekas i mladi drniški band "Profesori".

Uzvanici su obišli i školu, gdje su imali priliku vidjeti u kakvim uvjetima se danas odvija školovanje 330 drniških srednjoškolaca koje obrazuje 42 profesora, te dio izloženih učeničkih radova.

Izvor: Radio Drniš