Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio Gradu Drnišu sufinanciranje za tri projekta

Temeljem Javnog poziva za poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga, koji je objavljen u prosincu 2023. godine, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je odobrio Gradu Drnišu tri pametna projekta:

  • Nabava i implementacija pametnog pješačkog prijelaza na lokaciji kod škole i sportske dvorane sa pokazivačima brzine i brojilima prometa sa solarnim napajanjem,
  • Razvoj i implementacija web GIS-a (gradskog informacijskog sustava) i
  • Nabava i implementacija senzora za mjerenje razine buke i sonde za mjerenje kvalitete zraka.

Cilj projekta je povećanje razine upravljanja prometom i razine sigurnosti prometa na svome području (posebno u naselju Drniš budući da je tamo najveća gustoća prometa).

Ovim projektom Grad planira započeti sa prikupljanjem podataka korištenjem inovativnih i pametnih senzorskih uređaja (brojači prometa vozila i brzine vozila, senzor razine buke, aktivacija senzora kvalitete zraka) te digitalizacijom podataka i dijeljenjem istih prema građanima i posjetiteljima (putem web stranice).

Na temelju izmjerenih vrijednosti broja prometa i buke (prvenstveno buka od prometa vozila).
Nužno je dobivene podatke broja prometa, buke i kvalitete zraka integrirati u digitalno rješenje za realno praćenje parametara te je za to odabrana uspostava digitalne prostorne evidencije podataka (geoinformacijski sustav) koji će se dodatno integrirati na web stranicu Grada i na taj način izravno parametre broja vozila i buke dijeliti građanima, posjetiteljima i općenito zainteresiranoj javnosti. Kroz GIS sustav dodatno će se prikupiti podaci stanja cesta (putem georeferenciranih snimaka cesta) i prometne signalizacije.

Ukupna vrijednost projekta je 79.197,80 EUR-a. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je odobrio bespovratna sredstva u visini od 63.358,24 EUR-a.