Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

U Drnišu održana informativna konferencija u okviru manifestacije "Dani otvorenih vrata EU projekata"

U Drnišu je danas održana informativna konferencija u okviru manifestacije "Dani otvorenih vrata EU projekata". Grad Drniš se i ove godine, već četvrtu godinu za redom uključio u organizaciju "Dani otvorenih vrata EU projekata". Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU uz podršku Europske komisije i ove godine organizira "Dane otvorenih vrata EU projekata" koji se ove godine održavaju u razdoblju od 9. do 19. svibnja.

Cilj održavanja "Dana otvorenih vrata EU projekata" je najširoj javnosti predstaviti projekte koji su dali doprinos razvoju lokalnih zajednica u područjima kao što je energetika, istraživanje i razvoj, kultura, obrazovanje, poduzetništvo, promet, zaštita okoliša, ruralni razvoj, socijalna uključenost, turizam, zdravlje i mnoga druga.  Ovakvim vidom promocije javnost će dobiti bolji uvid u način na koji projekti mogu djelovati kao pokretači gospodarskog rasta i razvoja u lokalnim zajednicama.

Na današnjoj konferenciji u Drnišu pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i društvene djelatnosti Ivana Sučić prisutne je informirala o svim projektima koji su se na području Grada Drniša proveli ili su trenutno u provedbi. Pročelnica Ivana Sučić je istaknula da se na području Grada Drniša u zadnjih nekoliko godina provelo ili se još uvijek provodi trinaest projekata financiranih iz fondova Europske unije, jedan projekt koji se odnosi na razvoj poduzetničke zone je pred ugovaranjem, a još njih nekoliko je u pripremi. Kao najvažniji projekt za Grad Drniš je istaknula "Integrirani program obnove kulturne baštine Grada Drniša – II. Faza" koji je u potpunosti pripremljen i čeka na odgovarajući natječaj. Riječ je o projektu vrijednom gotovo 62 mil. kuna, a odnosi se na obnovu i turističku valorizaciju četiri kulturna dobra na području Grada Drniša – utvrdu Gradina, Staro kino (kojeg očekuje prenamjena u Centar za posjetitelje), Muzej rudarstva u Siveriću i Hostel u prostorima ex Đačkog doma u samom centru grada. Ovaj projekt bi bio kruna nastojanja grada Drniša za uspostavom jedinstvene gastronomske i kulturno – turističke destinacije Drniša i okolice. Projekt će ponuditi zanimljivu igru povijesti u kojoj će se projektom vratiti ključnim događajima svojeg povijesnog razvoja – Gradini i rudarstvu. Sa dodatkom brojnih pratećih sadržaja, projekt se može smatrati najvažnijim projektom Grada Drniša u smislu smanjenja depopulacije stanovništva, te porasta orijentacije na turizam, gastronomiju i kulturnu baštinu kao ključne razvojne grane.

U okviru konferencije, i Dječji vrtić Drniš je prezentirao svoje EU projekte. Jedan projekt energetske obnove zgrade vrtića u Drnišu je uspješno završen prošle godine, a drugi Izgradnja Dječjeg vrtića Drniš je trenutno u provedbi. Ana Radeljak Matić iz Dječjeg vrtića Drniš je prezentirala i idejno rješenje novog vrtića u Drinovcima, ali isto tako i rezultate energetske obnove, kako vizualne, a tako i financijske, budući da energetska obnova u konačnici donosi ogromne financijske uštede.

Nakon informativne konferencije, održana je i početna konferencija projekta "Osposobljavanjem do zaposlenja", projekta financiranog iz Europskog socijalnog fonda u 100%-tnom iznosu, koji će se na području Grada Drniša provoditi 24 mjeseca.