Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

Povodom obilježavanja 25. listopada – Dana darivatelja krvi uručene zahvalnice i znak priznanja dobrovoljnim darivateljima krvi

Zamjenik župana Nikola Blažević i predsjednik Društva Crvenog križa Šibensko-kninske županije Damir Vlaić na svečanom prijmu u Uredu župana uručili su priznanja i zahvale dobrovoljnim darivateljima krvi koji su krv darovali 50, 75 i 100 puta.

„Čestitam ovaj Dan svim darivateljima krvi kao i ljudima koji sudjeluju u radu Crvenih križeva na području naše županije. Izuzetno cijenim vaš nesebični doprinos ovom lijepom činu. Ovo što radite, iako nema materijalnu cijenu, uistinu je izuzetno vrijedno.“, rekao je zamjenik župana Nikola Blažević, te dodao kako je ovaj prijam dobar način za poticanje svijesti među ljudima da i oni spase nečije živote darivanjem krvi. Zahvalu ovogodišnjim jubilarnim darivateljima krvi uputio je u svoje osobno ime i u ime župana Gorana Pauka koji zbog neodgodivih obveza nije bio u mogućnosti prisustvovati dodijeli priznanja.

Zamjenica župana Darija Puljić, u ime župana Pauka, uručila je prigodni poklon Antonu Vukičeviću članu Društva Crvenog križa Drniš koji je krv darovao 100 puta.

Znak priznanja i zahvalnica za 75 puta darovanu krv uručeni su Tomislavu Zjačiću iz Crvenog križa Šibenik, Hrvoju Tomiću i Tomislavu Ožegoviću iz Crvenog križa Drniš, te Slavku Minčiću i Robertu Pašari iz Crvenog križa Vodice. Priznanja i zahvalnice uručene su i desetorici darivatelja koji su krv dali 50 puta – iz Crvenog križa Šibenik to su Denis Čuček, Goran Nađ, Elvis Josip Žunac i Mate Milić, iz Crvenog križa Drniš: Boško Jukica, Ivica Čupić i Roko Ille, iz Crvenog križa Vodice: Želimir Božić i Marko Roca, te iz Crvenog križa Knin Elvin Perić.

„Statistika kaže kako bi 3% populacije trebalo davati krv kako bi se zadovoljile potrebne norme. Drago mi je da naša županija takav plan i ostvaruje. Jubilarcima čestitam, a nadam se da će mladi ljudi prepoznati važnost darivanja krvi i nastaviti ovu tradiciju koju smo prije 41 godinu u Crvenom križu započeli“, kazao je Zdenko Zjačić, dugogodišnji darivatelj, predsjednik Saveza darivatelja krvi i član skupštine odbora Gradskog društva Crvenog križa Šibenik.

Svečanom prijmu nazočili su i predstavnici gradskih društava Crvenog križa iz Šibenika, Drniša, Vodica i Knina.

Inače, Dan darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada u spomen na dan kada je 25. listopada 1953. godine u Željezari Sisak održana prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa.

Izvor: Šibensko-kninska županija