Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

Pohvala za naj-akciju "Sijemo i sadimo, novi život gradimo" od strane Društva Naša Djeca

Projekt "Sijemo i sadimo, novi život gradimo" provodi Osnovna škola "Antuna Mihanovića Petropoljskog" iz Drniša, zajedno sa svojim područnim školama u Oklaju, Drinovcima, Siveriću i Gradcu, a pod vodstvom Učeničke zadruge "Smrika" i njenom voditeljicom Anitom Cotom. Grad Drniš je podržao ovaj hvale vrijedan projekt, te je donirao potreban materijal, sjeme i alatke, uz pomoć kojih se ovaj projekt realizira.

Realizacija ovog projekta je započela 4. listopada ove godine. Otuđenost od prirode, boravak u zatvorenim prostorima i sjedilački način života otuđuju djecu od okoline i samih sebe, što u uzrokuje razne poremećaje u ponašanju i komunikaciji. Osim toga, otuđenost od prirode i odsustvo svijesti od prirodnih načina proizvodnje hrane uzrokuje poremećaje u prehrani. Stoga je potrebno uvoditi praktični rad u školu, kao i one sadržaje građanskog i zdravstvenog odgoja u kojima se naglašava razvoj sposobnosti i vještina, te educirati nove mlade generacije koje će, kad odrastu, biti nositelji održivog razvoja društva.
Kroz radionice “vrtlarenja” djeca stječu odgovornost za druga živa bića, grade kvalitetnije međusobne odnose. Sudjelovanjem u uzgojnom procesu, od sjemenke do povrća (ploda), stječu poštovanje prema hrani.

Važan dio projekta bit će izrada edukativne brošure “DIVLJE JESTIVO VOĆE: prikupljanje darova prirode bez štete” u cilju očuvanja starih sorti voća iz naših krajeva poput oskoruše, kupine, drinine, trnine, praske, smokve, žižule, murve, šipka, vinike, dunje i sl.

Glavni cilj ovog projekta je potaknuti učenike na razmišljanja o održivom razvoju i životu na zemlji u novo doba urbane hortikulture. "Stisni svoj vrt u teglu od cvijeća! Zašto ne?!"

Projekt je Grad Drniš prijavio na natječaj za Naj-akciju, koji svake godine objavljuje Savez društava Naša djeca za gradove i općine sudionike programa "Gradovi i općine prijatelji djece". Akcija je predstavljena u Zagrebu na tradicionalnom svečanom Savjetovanju i proglašenju novih Gradova i Općina prijatelja-djece, te je dobivena i pohvala za naj-akciju u 2021. godini.