Tijekom vikenda, Grad Drniš postaje županijski centar aktivnog turizma [#ActiveAdriatic]

Objavljeno u Adriatic Canyons Adventure Tours

Tijekom vikenda, u sklopu međunarodnog EU projekta Adriatic Canyoning, u Drnišu se održava manifestacija Čikola Adventure Week. Drniško područje posjetit će predstavnici projektnih partnera iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Od petka, 28. rujna do nedjelje 30. rujna, sudionicima će biti predstavljeni različiti oblici održivog korištenja zaštićenih prirodnih vrijednosti drniškog kraja, s naglaskom na kanjon rijeke Čikole.

Kanjon Čikole sudionici će doživjeti na tri različita načina. Opuštajuća tura „Vidikovci rijeke Čikole“ uključuje posjet najljepšim lokalitetima do kojih se lako može doći automobilom i laganim pješačkim dionicama, te su pogodni za obiteljske vikend izlete. Adrenalinska tura, tzv. „via ferrata“ vodi posjetitelje u srce kanjona, te pruža nezaboravan doživljaj, uz pratnju certificiranih vodiča i korištenje penjačke opreme. Za sam kraj, sudionici će kanjon Čikole doživjeti i iz zraka, spuštajući se niz 1,4 kilometara dug zip line, koji je nedavno ponovo započeo s radom.

U nedjelju, sudionici će sjesti na bicikle i krenuti uzbrdo, prema planini Promini. Biciklistička utrka „Put juga“ otvorena je široj zajednici, te se očekuje preko stotinu sudionika, koji će utrku završiti zajedničkim ručkom na drniškoj Poljani. Uz aktivnosti na otvorenom, manifestacija uključuje i predavanja o održivom korištenju zaštićenih prirodnih vrijednosti, posjet seoskim domaćinstvima te druženje i zabavu na drniškoj Poljani.

Sudionike će na prijemu u Gradskoj vijećnici, dočekati gradonačelnik Grada Drniša, Josip Begonja, koji kaže: „Veliko mi je zadovoljstvo što ću imati priliku, kao domaćin, pozdraviti goste ovakvog događanja, koje je u Drnišu donedavno bilo nezamislivo, unatoč jedinstvenim krajolicima Čikole, Krke i Promine.

U proteklih nekoliko godina, zajedničkim predanim radom s brojnim partnerima, vlastitim proračunskim sredstvima, te novcem iz EU fondova, stvaramo preduvjete za ozbiljan razvoj aktivnog turizma. Uz već izgrađenu posjetiteljsku infrastrukturu u kanjonu Čikole, postojeće i planirane opremljene pješačke i biciklističke staze na području Miljevaca, Pokrovnika, Pakova Sela i Promine, vrijedne i iskusne ljude koji žive za ovaj kraj te iznimno atraktivne prateće kulturne i gastronomske sadržaje, vjerujem da pozicioniramo Drniš i ukupan drniški kraj kao centar ruralnog i aktivnog turizma Šibensko – kninske županije.“

Projekt Adriatic Canyoning financiran je iz INTERREG IPA programa prekogranične suradnje. Ukupna vrijednost je 1.879.251,32 EUR, od čega EU financira 85% vrijednosti projekta. Nositelj projekta je Grad Široki Brijeg, a partneri na projektu su Grad Drniš, Grad Obrovac, Razvojna agencija Zadarske županije ZADRA NOVA, Općina Grude i Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog. U sklopu projekta, u Drnišu je pušten u rad prvi sustav javnih bicikli na području Dalmatinske Zagore. Do kraja iduće godine bit će uređene pješačko – biciklističke staze u Pakovu Selu i Pokrovniku, te Centar za razvoj kompetencija u ruralnom turizmu.

U okviru događanja Čikola Adventure Week, u petak će se održati i radni dio događanja – sastanak Projektnog tima i Upravnog odbora projekta „Adriatic Canyoning“, na kojem će sudjelovati partneri na projektu iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Za sve dodatne informacije:

Voditeljica projekta: Ivana Sučić, +385 22 888 845

#ActiveAdriatic

DOKUMENTI ZA PREUZIMANJE:
Br. Tip Opis datoteke Veličina Preuzimanje
1. PRIOPĆENJE ZA MEDIJE 615 KB