NAJAVA: „Dan ružičaste vrpce“

Objavljeno u Obavijesti

Liga protiv raka grada Drniša povodom 10. obljetnice djelovanja organizira svečanu sjednicu dana 05. 10. 2013 godine, subota, u 09:00 sati u maloj gradskoj vijećnici Grada Drniša za osobe koje su svojim angažiranjem pomogli Ligi da na lokalnoj razini podignu svijest građana o problemu raka i time doprinijeli uspjehu Javne akcije „Zajedno protiv raka“.

Nadalje, istog dana Liga kao članica Europa DONNE Hrvatske, tradicionalno organizira humanitarnu akciju „Dan ružičaste vrpce“ kojoj je cilj prevencija i rano otkrivanje karcinoma dojke.

Volonteri Lige i srednje škole „Ivan Meštrović“ u gradu će dijeliti  promidžbeni materijal u vremenu od 08,00 do 11,00 sati na štandu ispod Pijace.

U svim svjetskim kalendarima mjesec listopad je obilježen ružičastom bojom, a posvećen je borbi protiv raka dojke.

U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli oko 2500 žena, oko 960 ih umre, što znači da svaki dan od te maligne bolesti umru dvije do tri žene. Broj oboljelih od raka dojke raste, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Rak dojke je na prvom mjestu od svih malignih bolesti. Prema zadnjim statistikama u Europi svake dvije minute jedna žena oboli od raka dojke, a svakih šest minuta jedna žena umre.

Rano otkrivanje bolest u visokom je postoku izlječiva, a jedini lijek protiv nje je pravodobno otkrivanje i uklanjanje rizičnih čimbenika. Sekundarna prevencija rizičnih skupina je redovni odlazak na mamografiju i educiranje stanovništva te stvaranja specijaliziranih centara s multidisciplinarnim pristupom.