Obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti u Gradu Drnišu

Objavljeno u Obavijesti

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna. Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnje automobilom.

Europska komisija postavila je dva ambiciozna cilja urbane mobilnosti:

  1. Ne korištenje automobila koji koriste konvencionalna goriva u gradovima do 2050.
  2. Prelazak na logistiku gradova s nultom emisijom u većini urbanih centara do 2030. godine.

Od njegovog pokretanja 2002. godine, utjecaj EUROPSKOG TJEDNA MOBILNOSTI neprestano raste, kako diljem Europe, tako i u svijetu.

U 2018. godini kampanja je srušila rekord u broju sudionika – 2.792 velikih i malih gradova iz 54 zemlje organiziralo je aktivnosti tijekom ovog tjedna. Grad Drniš je također sudjelovao u 2018. godini u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti, a velikoj obitelji gradova koji obilježavaju Europski tjedan mobilnosti pridružio se i ove godine.

Kako je ovogodišnja tema tjedna mobilnosti „Krećite se s nama“ – posebno se promovira sigurno hodanje i biciklizam kao alternativa korištenju automobila, te koristi i prednosti aktivnih načina kretanja – poput društvene i ekonomske pristupačnosti , pouzdanosti, ne proizvode emisije i imaju pozitivan učinak na naše zdravlje.

Grad Drniš je 2018. godine uveo sustav javnih bicikli, te je javno dostupno 12 bicikli građanima na korištenje. Cijeli ovaj tjedan – od 16. do 22. rujna će svi registrirani korisnici imati besplatne vožnje, a u subotu 21. rujna zajedno s tvrtkom Nextbike, koja održava sustav dogovorena je promocija sustava, te će se na Poljani dijeliti tjedne članarina (u visini od 100 kuna) i letci, te besplatne vožnje na biciklima.

U četvrtak 19. rujna u suradnji sa Biciklističkim klubom „Petar Svačić“ iz Drniša održat će se Biciklijada – „Đir po Drnišu“ – polazak je sa Poljane u 17,00 sati. Svi oni koji nemaju svoje bicikle, a registrirani su korisnici sustava javnih bicikli, moći će iznajmiti javne bicikle.

Kako je Grad Drniš, uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nabavio 6 električnih bicikla – i oni će biti dostupni za javno korištenje.

Vrhunac tjedna je Dan bez automobila – u nedjelju 22. rujna, kad će se za promet automobilima zatvoriti Ulica kardinala Alojzija Stepinca i Trg kralja Tomislava. Ulice će biti otvorene samo za pješake i bicikliste.

U 2018. godini je Dan bez automobila obilježilo 1153 malih i velikih gradova, a među njima i Drniš.

Krećite se s nama!