Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

Trg kralja Tomislava 1
22320 Drniš

022 888 830

Telefon

022 888 831

Fax

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

E-mail

Potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Integrirani program obnove kulturne baštine Grada Drniša"

Gradonačelnik Josip Begonja danas je u Šibeniku u prostorijama Šibensko-kninske županije potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Integrirani program obnove kulturne baštine Grada Drniša“, u nazočnosti ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac i ravnatelja SAFu-a Tomislava Petrica. Ukupna vrijednost projekta je 3.658.650,00 kuna, a bespovratna sredstva se dodjeljuju u iznosu od 2.782.545,00 kuna. Razdoblje provedbe projekta je započelo 7. studenog 2016. godine, a predviđeni rok za završetak projektnih aktivnosti je 7. rujna 2018. godine. 

Opći cilj integriranog razvojnog programa objedinjavanja kulturne baštine Grada Drniša je doprinos održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj, odnosno regionalnoj razini. Specifični cilj programa je integracijom različitih komponenti i povezanih aktivnosti obnoviti kulturnu baštinu, osigurati unaprjeđenje upravljanja kulturnom baštinom, te doprinijeti razvoju turističke destinacije čineći Drniš prepoznatljivim etno-kulturnim odredištem Dalmatinske zagore.

Projekt „Integrirani program obnove kulturne baštine Grada Drniša“ kruna je nastojanja Grada Drniša za uspostavom jedinstvene geomorfološke, gastronomske i etno-turističke destinacije Drniša i okolice. Projekt će ponuditi zanimljivu igru povijesti u kojoj će se projektom valorizirati ključni lokaliteti kulturne baštine Grada Drniša – Gradina, Rudarski dom u Siveriću, Staro kino i Đački dom. U ovoj prvoj fazi predviđena je izrada kompletne projektno-tehničke i studijske dokumentacije, te će se izvršiti arheološka istraživanja na neistraženom području lokacije Gradina. Arheološka istraživanja će trajati oko tri mjeseca. Uvažavanjem smjernica proizašlih iz arheoloških istraživanja i njihovom implementacijom u buduće sadržaje, u sljedećoj fazi slijedi graditeljsko i hortikulturno uređenje prostora: pozornice na otvorenom (kapaciteta cca 300 sjedećih mjesta), suvenirnice, caffe bara sa terasom, dječjeg igrališta, te javnog sanitarnog čvora.

Ex Đački dom u centru povijesne jezgre Grada, nastao je u više faza kroz 18. i 19. stoljeće, a prema Studiji revitalizacije kulturne baštine Grada Drniša prostorno-programski parametri zadovoljavaju stavljanje objekta u smještajni objekt tipa Hostel. U dva objekta predviđeno je uređenje 8 do 14 soba, odnosno spavaonica, kapaciteta 52 do 7o ležaja, uređenje caffe bara, suvenirnice, terase, te pratećih prostorija.

Staro kino za vrijeme Domovinskog rata je potpuno devastirano, te je trenutno u ruševnom stanju, a obnovom je predviđeno stavljanje objekta u funkciju Centra za posjetitelje Grada Drniša. Predviđene usluge koje će Centar pružati za posjetitelje su informiranje o gradu i njegovoj okolici, tradiciji i običajima, usluge izložbenog i prezentacijskog prostora, te suvenirnica sa degustacijama drniškog pršuta, sira i vina. U okviru ovog prostora, planirano je i uređenje multifunkcionalne dvorane za oko 50 posjetitelja, te dvije učionice za radionice, edukacije ili prezentacije.

Dom kulture u Siveriću će se staviti u funkciju Muzeja rudarstva, koji bi svjedočio i pružao informacije posjetiteljima o bogatoj rudarskoj prošlosti općine Siverić,ali će ujedno preuzeti i ulogu doma kulture na tom području, odnosno središnje točke kulturno- društvenog života ovog djela drniškog područja. Muzejski postav bi obuhvatio nekoliko tematskih cjelina: povijest rudarstva, rudarska odjeća i oprema, geološka obilježja prostora s uzorcima ruda i minerala, uloga rudnika u razvoju kulturnoga i društvenog života, stare razglednice, fotografije, rudarske karte i rudnički dokumenti. Obnovom bi se uredilo nekoliko prostora – multifunkcionalna dvorana, izložbeni prostori, te učionice, odnosno radionice. Muzej rudarstva bi dobio svoju svrhu kroz turističke posjete, a posebno kroz školske edukativne posjete.

Ovaj integrirani program može se smatrati važnom okosnicom u borbi Grada Drniša protiv izrazite depopulacije stanovništva, te povećanju orijentiranosti ka turizmu – povezanim sa  lokalnom gastronomijom i kulturnom baštinom kao ključnom gospodarskom razvojnom granom.

Kontakt osobe za više informacija o projektu:

  • Ivana Sučić – voditelj projekta, tel. 022/888-845, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Marina Brakus – ovlaštena osoba javnog naručitelja za javnu nabavu, tel. 022/888-836, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Ante Galić – osoba za računovodstvo i financije, tel. 022/888-846, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Grozdana Ćevid –  inženjer građevinarstva, tel. 022/888-834, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

www.strukturnifondovi.hr

Slike: Radio Drniš i Grad Drniš


Mjerna postaja: Gradska čistoća Drniš

Mjerna postaja: Gradski kolodvor Drniš

Drniš 360